admin 17. Septembra 2019.
Loading..

Uobičajeni odevni komad u Saudijskoj Arabiji za žene podrazumijeva crnu feredžu ili abaju, koja važi za simbol pobožnosti. Na ulicama ovog konzervativnog islamskog kraljevstva do skoro je bilo nemoguće vidjeti ženu koja odskače od ovog pravila.

Trebalo je da se stvari promjene kada je prošle godine princ Mohamed bin Salman nagovijestio u intervjuu za CBS da bi kodeks oblačenja mogao da bude opušteniji, te da hidžab više nije obavezan.

Ove reči izazvale su opštu euforiju, premda samo u teoriji, s obzirom da se u stvarnosti u samoj Saudskoj Arabiji žene i dalje nisu odvažile na ovaj korak. Ono što pak, najviše koči sprovođenje njegovih reči u delo jeste to što nije uslijedio nijedan formalni akt koji bi zapravo ohrabrio žene da skinu feredže.

Ipak, pomak se vidi u smislu što se saudijske žene bar odlučuju na nešto otvorenije ogrtače, i one u jarkim bojama.

No, stvarnu i opipljivu, onu promenu koja se definiše kao revolucija, donela je 33-godišnja Mašal al-Džalud, koja je prije nekoliko dana tržnim centrom u Rijadu prošetala bez abaje!

masal3

foto: Profimedia

Ovaj dama koja je stručnjak u polju ljudskih resursa skupila je hrabrost i kroz šoping mol sigurnim korakom prošla je u narandžastom blejzeru, bijelim kežual pantalonama i voskim potpeticama, pustivši svoju bujnu, dugačku kosu. Masa je bila zaprepašćena, a većina je zurila bez pardona u lijepu Mašal, uz začuđene izraze lica, dok su se neki čak zaustavljali i pitali je da li je slavna ličnost ili model.

masal2

foto: Profimedia

Mašal je kasnije medijima priznala da bi se na to pitanje samo nasmejala i odgovorila da je ista kao i one – obična Saudijka.

Ipak, ona se suočila i sa nekim neprijatnostima, pa ju je na primer jedna žena u supermarketu u Rijadu napala i pretila da će pozvati policiju. Takođe, istakla je da uprkos tome što je rješena da prkosi dosadašnjim običajima, primorana je da na posao nosi abaju i feredžu, jer u suprotnom rizikuje da isti izgubi.

masal

foto: Profimedia

Nažalost, ovakvi primjeri nisu česti – Mašal je jedna od svega nekolicine žena koje su se usudile da u poslednjih nekoliko mjeseci odbace rigorozna pravila odijevanja.

Međutim, čak i šačica njih daju veru i nadu mladim Saudijcima da je njihova monarhija konačno sazrela za promene. Još jedna od dama koje su se usudile da skinu maramu jeste i 25-godišnja aktivistkinja Manahel al Otaibi.

“Već četiri mjeseca živim u Rijadu bez abaje. Samo želim da živim onako kako želim, slobodno i bez ograničenja. Niko ne smije da me prisiljava da nosim nešto što ne želim”, objasnila je, a nedavno je fotografisana kako šeta gradom u kežual teksas kombinezonu.

Abaja ili feredža postoji hiljadama godina, ali je postala obavezna u poslednjih nekoliko decenija, a obavezna je čak i za nemuslimanske žene u kraljevstvu. Kodeks oblačenja nekada je fanatično provjeravala vjerska policija, a uprkos toga što je više nema, otkrivene žene se i dalje suočavaju sa žestokim incidentima.

“Ne postoje jasni zakoni, nema zaštite. Možda sam u opasnosti, možda sam izložena napadu verskih fanatika, samo jer sam bez abaje”, rekla je Džalud, koja je u julu na Tviteru objavila video koji pokazuje da joj nije bilo dozvoljeno da uđe u tržni centar bez marame iako se pozvala na intervju šeika Mohameda.

manahel1

foto: Profimedia

Kao odgovor na njen post, predstavništvo tržnog centra je napisalo da neće dozvoliti ulazak “kršiteljima javnog morala”.

Pripadnici saudijskog plemstva takođe su osudili njen potez, optužujući je da samo pokušava da reklamira sebe, i zahtevajući da bude kažnjena zbog “provokativnog čina”.

Uprkos naporima princa Mohameda koji je započeo proces liberalizacije, dosadašnja praksa se nastavila usled izostanka bilo kakvog zvaničnog akta. Podsjetimo, upravo je ovaj princ pokušao da otkloni reputaciju ultra-konzervativnr zemlje dozvolivši uvođenje bioskopa, koncerete gde nastupaju izvođači oba pola i uveo je veće slobode za đenu, uključujući pravo na vožnju automobila.

manahel

foto: Profimedia

Ono što je glavna prepreka jeste jat između pogleda na svijet mladih Saudijaca koji se zalažu za veću slobodu i tvrdoglavih tradicionalista koji reforme vide kao neislamske. Ipak, Džaludova tvrdi da nošenje abaje nema nikakve veze sa religijom.

“Da ima veze sa vjerom, saudijske žene ih ne bi skidale kad izađu iz kraljevstva”, zaključila je.

Loading..

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Loading..